گروه درمانی چیست؟ گروه درمانی افسردگی، طلاق و سوگ در تهران
این گروه به صورت حضوری برگزار میشه و مدت زمان هر جلسه 2 ساعت می باشد
توی اولین جلسه گروه درمانی انقدر استرس و اضطراب داشت که اصلا نمی تونست صحبت کنه، یه جورایی قفل شده بود، اما با یه سری تکنیک هایی که توی گروه درمانی انجام دادیم آروم آروم یخش باز شد و شروع کرد به صحبت و از خودش گفت. از بچگیش، خانوادش، مشکلاتش، قضاوت هایی که بهش شده، رفتار های بدی که باهاش داشتن و اشتباه های رفتاری که توی زندگیش انجام داده بود. اما حالا بعد از گذشت چند جلسه از گروه درمانی یکی از اعضای فعاله گروه شده.
شما تا حالا گروه درمانی شرکت کردین؟ میدونین چیه و چه فوایدی داره ؟ فکر می کنین همه افراد می تونن توی گروه درمانی شرکت کنن یا نه ؟ میدونین که گروه درمانی میتونه برای درمان یه سری از بیماری ها و اختلالات مفید باشه؟ در ادامه با من همراه باشید تا بهتون بگم.
گروه درمانی چیست؟ چه فوایدی داره؟
ممکنه که درباره ی گروه درمانی و بهبود وضعیت سلامت روان چیز هایی شنیده باشی اما مطمئن نباشی که برای شما مناسب هست یا نه. همه ما به یک فضای امن برای صحبت کردن نیاز داریم و گروه درمانی میتونه برای افرادی که به دنبال مدیریت و بهبود سلامت روان و یا تغییر عمده ای برای زندگیشون هستن مفید باشه.
گروه درمانی شامل یک یا چند درمانگره که با تعدای از افراد، مثل گروه های 5 تا 15 نفره که به دنبال بهبود سلامت روانشون هستن کار می کنن. این نوع درمان در مکانهای مختلفی مثل مراکز درمانی خصوصی، بیمارستان ها و کلینیکهای روانشناسی انجام میشه.
مزایای گروه درمانی چیه؟
1. گروه درمانی به تو کمک می کنه تا متوجه بشی که تنها نیستی
برای مثال، وقتی اعضای جدید توی زمانهای مختلف به گروه ملحق میشن، توانایی به اشتراک گذاشتن و پیشرفت بقیه میتونه باعث تشویق اعضای جدید بشه. وقتی اعضای سابق گروه از داستان ها و اتفاق هایی که براشون توی زندپگی افتاده میگن و صحبت می کنن که چطور با مشکلات مقابله کردن، به اعضای جدید گروه حس قضاوت نشدن، همدردی و همزاد پنداری دست میده و اون ها هم شروع می کنن تجربیاتشون رو با بقیه به اشتراک میزارن.
2. میتونی راحت تر حمایت کنی و حمایت بشی
حمایت کردن از دیگران می تونه به بهبود سلامت روان شما کمک کنه. وقتی شما به شخصی کمک میکنید و احساس خوبی بهتون دست میده، یا وقتی که حرفتون رو میزنید و صداتون شنیده میشه و یا حتی احساس می کنید که صداتون رو از زبون یه شخص دیگه شنیدید، مغزتون دوپامین تولید می کنه. دوپامین پیام رسان شیمیایی مغزه که احساس خوب رو توی بدنتون آزاد می کنه. حتی انتظار کشیدن برای کمک کردن و کمک گرفتن هم میتونه برای افزایش سطح دوپامین بدنتون کافی باشه.
گروه درمانی میتونه، برای قرار دادن دیگران توی موقعیت های حساس مثل غم و اندوه، با داشتن تعاملات و حتی صحبت کردن در مورد احساسات بسیار مفید باشه. وقتی شما توی گروهی هستید که بقیه در مورد احساسات و مشکلاتشون صحبت می کنن شما می تونید از اون ها حمایت کنید و یا حتی در مورد احساساتتون با اونها صحبت کنید، چون بقیه اعضای گروه هم دقیقا برای انجام همین کار اونجا هستن. پس توی گروه درمانی خجالت نکشید و راحت از بقیه حمایت کنید و حرفت هاتون رو بزنید.
3. گروه درمانی به شما توان صحبت کردن میده
اگر فکر می کنید ک به صحبت کردن عادت دارید و یا حتی می دونید که صحبت کردن براتون سخته، نگاهی به دورن خودتون بندازید تا متوجه بشید که چطور بیان احساس و یا افکارتون به دیگران سخته و گاهی چطور نادرست احساس و افکارتون رو ابزار می کنید.
وقتی با بقیه اعضای گروه ارتباط برقرار می کنید، در واقع دارید به بیان کردن احساسات خودتون توی زمانی که رخ میده، کمک می کنید. توی سال 2018 روی همین زمینه یه مطالعه ای صورت گرفت و مشخص شد که این کار باعث میشه، اعتماد به نفس تقویت بشه و همین تقویت اعتماد به نفس به شما این قدرت رور میده که در جهت تغییرات مثبت برای زندگیتون قدم بردارید.
گروه درمانی دقیقا همون جاییه که شما میتونید همونطوری که هستید، فکر کنید و احساس کنید. نیازی نیست که نوع فکر، احساساتتون و ارتباطاتتون رو با توجه به هر شخصی تغییر بدید، بلکه باید خودتون باشید و به دور از قضاوت ها و طرز فکر دیگران افکار و احساساتتون رو بیان کنید.
گروه درمانی این امکان رو به شما میده که راه های مختلف برای ارتباط برقرار کردن رو امتحان کنید. می دونی بیان کردن نگرانی هات بدون اینکه فیلترشون کنی چه حسی داره؟ حرف زدن بدون وقفه چی؟ شده تا حالا توی زندگیت احساس کنی که بقیه تو رو خجالتی می بینن؟ یا بهت بگن برونگرا هستی؟ توی گروه درمانی، این آزادی رو داری که راه های جدیدی برای صحبت با دیگران رو کشف کنی
4. گروه درمانی به تو کمک می کنه تا با دیگران و خودت بهتر ارتباط برقرار کنی
بعضی وقت ها امکان داره که شما یه وضعیت سلامت روانی یا یه اتفاق آسیب زایی رو تجربه کنی، چه متوجه این اتفاق بشی و چه نشی، ممکنه روابط شما رو تحت تاثیر قرار بده. گروه درمانی، به تو این کمک رو میکنه که توی یه فضای امن، تعامل و ارتباط با افراد دیگه رو تمرین کنی و یاد بگیری که چجوری نحوه ارتباطت با دیگران میتونه روی خودت تاثیر بذاره. شما می توانید این را با صحبت با سایر اعضای گروه، هم در جلسه و هم در زمان استراحت، یاد بگیرید.
5. گروه درمانی یک شبکه ایمن رو فراهم می کنه
ممکنه وقتی می خوای صحبت کتی و کسی ازت حمایت کنه، احساس ناراحتی بهت دست بده که البته بیشتر وقت هایی که مضطرب هستی و یا دچار افسردگی شده باشی اینجوری بشی. گرو درمانی این فرصت رو بهت میده که احساس کنی توسط دیگران پذیرفته شدی و میتونی راحت تر خودت رو برای بیان نیازهات به چالش بکشی. این یعنی داری به خودت انگیزه و اعتبار میدی تا بقیه حرف ها و صدات رو بشنون. زمانی که شما درگیر اضطراب اجتماعی و یا تغییر عمده توی زندگیتون هستید این روش میتونه خیلی براتون تاثیر گذار باشه.
حتی زمانی که شما به هر دلیلی نتونید توی یک جلسه از گروه درمانی شرکت کنید، آگاهی از اینکه میتونید در مورد پیشرفت و موفقیتتون به اونا گزارش بدید و می دونید که اونها خیلی خوشحال میشن هم می تونه براتون خیلی مفید باشه.
تفاوت گروه درمانی با درمان فردی
در درمان فردی، فقط شما و یک درمانگر حضور دارید و تمرکز، روی شما و موقعیت خودتونه. توجه داشته باشید که رواندرمانگری که توی گروه حضور داره حتما روانشناس باشه و حتما گواهینامه های لازم برای انجام این کار رو گرفته باشه .
هدف گروه درمانی
شاید در ابتدا، گروه درمانی به نظرت ترسناک باشه، اما ارزش اون زمانی احساس میشه که خودت حس میکنی، با بیان کردن صحبت ها و احساسات درونی خودت در حالی که شرایط و موقعیت زندگیت تغییری نکرده، چقدر میتونی روی ناهنجاری هایی که قبلا داشتی غلبه کنی. بعد از تموم شدن جلسات گروه درمانی، میتونی خیلی بهتر وضعیت سلامت روانت رو مدیریت کنی و یا به افرادی که شرایط دشواری رو توی زندگی داشتن مثل تو، کمک کنی.
گروه درمانی یه سری مزایای جانبی هم داره که میخوام بهت بگم:
- آشنا شدن با دوستانی که دوست دارن رشد کنن
- الگوسازی و راهنمایی
- تجربه عملی با گوش دادن فعال
- امید پیدا کردن به زندگی
- تاثیر مثبت گذاشتن روی اعضای گروه
- آشنا شدن با افراد جدید کی تونه به کلی ایده کاری برات داشته باشه
- میتونی کلی مهارت های جدید یاد بگیری
تکنیک های گروه درمانی
تکنیک مورد استفاده در جلسات گروه درمانی به تجربه و روش درمانی مورد استفاده درمانگر مرتبط میشه و درمانگر با توجه به تجربیاتی که داره، ترجیح میده که توی یک گروه از چه تکنیک هایی استفاده کنه . فعالیت هایی مثل هنردرمانی ، موسیقی، رقص، تئاتر، نقاشی و انجام فعالیت های خلاقانه توی گروه درمانی که ابزارهایی برای ابراز وجود هستن، به شما کمک میکنن تا نسبت به خودتون و احساساتتون آگاهی بیشتری پیدا کنید.
برای مثال نوشتن هم که توی خیلی از گروه های درمان شناختی رفتاری استفاده می شه به شما این کمک رو می کنه که راحت تر با خودتون ارتباط بگیرید و حتی تحقیقات نشون داده که نوشتن می تونه برای کاهش استرس هم مفید باشه.
بعضی وقت ها امکان داره که توی یک جلسه گروه درمانی شما بازیگری یا نقش آفرینی رو هم تجربه کنید. این تکنیک شامل تمرین مهارت های جدید از طریق تعامل با اعضای گروه یا رواندرمانگر توی یه موقعیت تخیلی میشه. ایفای نقش توی گروه می تونه نحوه برقراری ارتباط شما توی زندگی و روابطتتون رو بهبود ببخشه چون خیلی عمیق دارید بهش نگاه می کنید.
انواع گروه درمانی
گروههای مختلف میتونن از روشهای درمانی متفاوتی استفاده کنن. گاهی اوقات فقط از یک نوع تکنیک و گاهی هم به طور همزمان از چندین روش توی یک جلسه یا یه دوره میشه استفاده کرد. در ادامه چند تا از روش هایی که توی گروه درمانی استفاده می شه رو براتون توضیح میدم.
- گروه های رفتاری شناختی : که بر شناسایی و تغییر الگوهای تفکر نادرست یا تحریف شده ، پاسخ های عاطفی و رفتار متمرکز هستن.
- گروه های بین فردی : که روی روابط بین فردی و تعاملات اجتماعی شما تمرکز میکنن، از جمله اینکه چقدر از دیگران حمایت می کنی و تأثیر این روابط بر سلامت روان شما چیه.
- گروههای آموزشی : که روی آموزش مراجعان در مورد اختلالات و راههای مقابله با آنها تمرکز داره که اغلب بر اساس اصول رفتار درمانی شناختی (CBT) کار میکنه.
- گروههای توسعه مهارتها : که برای بهبود مهارتهای اجتماعی در افراد مبتلا به اختلالات روانی یا ناتوانیهای رشدی تمرکز داره.
- گروههای حمایتی : که طیف گستردهای از مزایای را برای افراد مبتلا به انواع شرایط سلامت روان و همچنین اطرافیانشون فراهم میکنه.
- گروه درمانی سایکودراما: در این شیوه گروه درمانی با استفاده از ابزارهای نمایشی به افراد کمک می شود نسبت به هیجانات خود بینش بهتری پیدا کنن و شرایطی فراهم می شود که به وسیله بازی نقش ها احساسات فروخورده بروز و پردازش شوند
گروه ها می توانند به کوچکی سه یا چهار نفر باشن، اما جلسات گروه درمانی اغلب شامل حدود هشت تا 12 نفر هستن که البته بعضی از گروه ها تعداد بیشتری هم دارن. گروه درمانی معمولا یک یا دو جلسه در هفته و هر جلسه یک یا دوساعته به مدت چند هفته برگذار میشه.
گروه درمانی سوگ
گروه درمانی سوگ نوعی از گروه درمانی است که برای کمک به افراد سوگوار در کنار آمدن با فقدان و غم و اندوه طراحی شده است. در این روش، افراد سوگوار در جلسات گروهی با یکدیگر و یک یا چند درمانگر تعامل دارند و تجربیات، احساسات و افکار خود را به اشتراک میگذارند.
مزایای گروه درمانی سوگ
- حمایت: افراد سوگوار در گروه درمانی سوگ از یکدیگر حمایت عاطفی و اجتماعی دریافت میکنند.
- همدلی: افراد سوگوار در گروه درمانی سوگ با یکدیگر همدلی میکنند و به یکدیگر در درک و پذیرش غم و اندوهشان کمک میکنند.
- آموزش: افراد سوگوار در گروه درمانی سوگ در مورد فرایند سوگواری و نحوه کنار آمدن با غم و اندوه آموزش میبینند.
- امید: افراد سوگوار در گروه درمانی سوگ با مشاهده بهبودی سایر اعضای گروه، امید به آینده پیدا میکنند.
موارد منع استفاده از گروه درمانی سوگ
- اختلالات روانی شدید: افراد با اختلالات روانی شدید ممکن است به درمان فردی و تخصصی نیاز داشته باشند.
- مشکلات حاد پزشکی: افراد با مشکلات حاد پزشکی ممکن است به دلیل شرایط جسمی خود، قادر به شرکت در جلسات گروهی نباشند.
- سوء مصرف مواد: افراد با سوء مصرف مواد ممکن است برای سایر اعضای گروه خطرناک باشند.
انتخاب گروه درمانی سوگ مناسب
- نوع فقدان: نوع فقدان شما تعیین میکند که چه نوع گروه درمانی سوگ برای شما مناسب است.
- اهداف درمانی: شما باید هدف مشخصی از شرکت در گروه درمانی سوگ داشته باشید.
- ترکیب گروه: شما باید با سایر اعضای گروه احساس راحتی کنید و این موضوع را درگروه به بحث بگذارید
- زمان و مکان جلسات: جلسات گروه درمانی سوگ باید در زمان و مکانی مناسب برای شما برگزار شوند.
گروه درمانی افسردگی
گروه درمانی افسردگی نوعی از گروه درمانی است که برای کمک به افراد مبتلا به افسردگی در بهبودی و ارتقای سلامت روانشان طراحی شده است. در این روش، افراد مبتلا به افسردگی در جلسات گروهی با یکدیگر و یک یا چند درمانگر تعامل دارند و تجربیات، احساسات و افکار خود را به اشتراک میگذارند.
مزایای گروه درمانی افسردگی
- حمایت: افراد مبتلا به افسردگی در گروه درمانی افسردگی از یکدیگر حمایت عاطفی و اجتماعی دریافت میکنند.
- همدلی: افراد مبتلا به افسردگی در گروه درمانی افسردگی با یکدیگر همدلی میکنند و به یکدیگر در درک و پذیرش افسردگیشان کمک میکنند.
- آموزش: افراد مبتلا به افسردگی در گروه درمانی افسردگی در مورد افسردگی و نحوه مدیریت علائم آن آموزش میبینند.
- امید: افراد مبتلا به افسردگی در گروه درمانی افسردگی با مشاهده بهبودی سایر اعضای گروه، امید به آینده پیدا میکنند.
جلسات گروه درمانی ممکنه باز یا بسته باشه
- جلسات باز: شرکت کنندگان جدید، می تونن بعد از گذشت چندین جلسه هم به گروه اضافه بشن.
- جلسه بسته: شرکت کننده های باید از جلسه اول حضور داشته باشن و نفر جدید از جلسات بعدی نمیتونه به گروه اضافه بشه
در جلسات گروه درمانی چه اتفاقی می افتد؟
در بسیاری از موارد، گروه در اتاقی که صندلی ها در یک دایره چیده شدن، میشینن تا هر کسی بتونه اعضای دیگه گروه رو ببینه. ممکنه یه جلسه با معرفی اعضا و علت حضورشون شروع بشه و یا ممکنه اعضای گروه از تجربیات و پیشرفت خودشون از آخرین جلسه گروه درمانی رو به اشتراک بذارن.
گروه درمانی برای طیف گسترده ای از شرایط مورد استفاده قرار میگره، مثل:
- اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
- افسردگی
- اختلالات بی اشتهایی و پر خوری
- اختلال اضطراب فراگیر
- اختلال هراس
- فوبیاها
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلال مصرف مواد
علاوه بر شرایط سلامت روان، گروه درمانی پویشی با متد سایکودراما به افراد کمک می کنه تا بهتر با موارد زیر کنار بیان:
- مدیریت خشم
- درد مزمن
- بیماری مزمن
- استرس مزمن
- افسردگی بعد از طلاق
- خشونت خانگی
- اندوه و فقدان
- پرخوری
اگه میخوای تو گروه درمانی شرکت کنی به این نکات توجه کن
باید مایل به اشتراک گذاری باشی
اگر با اضطراب اجتماعی یا فوبیا دست و پنجه نرم می کنی، ممکنه به اشتراک گذاشتن احساساتت توی یک گروه برات مناسب نباشه. علاوه بر این، برخی از انواع گروه درمانی ها شامل تمرین هایی مثل ایفای نقش و بحث های شخصی شدیدی هستن که می تونه برای این مدل افراد به شدت سخت و طاقت فرسا باشه.
شاید لازم باشه چند تا گروه مختلف رو امتحان کنی
همونطوری که باید برای پیدا کردن یه درمانگر خوب و حرفه ای وقت بزاری، شاید لازم باشه برای گروه درمانی هم چند تا گروه رو امتحان کنی اما یادتون باشه قبل از بیرون آمدن از گروه طبق قوانین گروه و وداع سالم با اعضای گروه این کار رو انجام بدید که به خودتون و اعضای گروه آسیب نزنید. و نکته مهم تر اینکه در مواقع مختلف با در میون گذاشتن نارضایتی داخل گروه مشکل حل میشه و نیازی به تغییر گروه پیدا نمی کنید. باید با خودت فکر کنی و بدونی که به چه چیزی نیاز داری و چی میتونه بهترین گزینه برات باشه. اگه نمیدونی چی میخوای و چه نوع گروه درمانی برات مناسب بهتره حتما با درمانگر گروهت درمیون بذار موضوع رو.
گروه درمانی برای موقعیت بحرانی تو نیست
گروه درمانی یه سری محدودیت هایی هم داره و همه افراد برای عضو گروه شدن کاندیدای مناسبی نیستن، اگر شما یا کسی که دوست دارید به گروه درمانی بفرستیدش دارای افکار خودکشیه، درمان فردی خیلی براش بهتره تا درمان گروهی . به طور کلی گروه درمانی بیشتر برای افرادی مناسبه که توی شرایط بحرانی نیستن.
گروه درمانی مرکز بوجیکا
هدف این گروه درمانی پردازش احساسات فروخورده،بینش به خود و شکل گیری رفتارها و تعاملات موثر هستش. اگه احساس می کنید احساسات فروخورده ای دارید که سالها داره اذیتتون میکنه اما شرایط افتصادی اجازه نداده از روان درمانگر کمک بگیری این فرصت خوبیه برای استفاده ازش هست چون که از نظر هزینه ای و زمانی بسیار میتونه براتون به صرف باشه.
گروه خاصیت این رو داره که هیجانات رو به سطح میاره و افراد در موقعیت بروز احساسات قرار میگیرن، متدی که توی گروه درمانیمون استفاده میشه رواندرمانی پویشی و سایکودرما یا تئاتر درمانی هستش که با استفاده از تکنیک های تئاتر درمانی کمک میکنه در لحظه حال بتونیم با کمک اعضای گروه خودمون رو در موقعیت های آسیب دیده قرار بدیم و در لحظه به این احساسات که سالها سرکوب شدن و تبدیل به آسیب و بیماری، مختل شدن روابطمون و کارکردهای روانی شدن جهت بدیم و در مسیر درست تجربشون کنیم و در ادامه با واکاوی ها و مداخلات پویشی به واقعیت لحظه ای که درش سپری می کنیم متصل بشیم تا به این رنج پایان بدیم.
باید از کجا شروع کنم ؟
دوست من اگر میخوای افکار و احساساتت رو درست مدیریت کنی، درست بیانشون کنی و حال خوبی برای خودت رقم بزنی از ثبت نام توی گروه درمانی پویشی سایکودرما غافل نشو. این گروه به صورت حضوری برگزار میشه و مدت زمان هر جلسه دو ساعته.
هدف از شرکت توی این گروه، پردازش احساسات فروخورده، بینش به خود و شکل گیری رفتار ها و تعاملات موثره. درمانگر این دوره، دکتر آرش رستمی هستن که رواندرمانگر پویشی تحت سوپرویژن مداوم اساتید انجمن بین المللی رواندرمانی پویشی و هنردرمانگر تحت نظر نظر انستیتو هنر درمانی ونکوور کانادا هستن. برای ثبت نام و اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیر
2006 2262 021 – 6858 2263 021
در ادامه بخوانید:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/group-therapy#summary