آدرنالین چیست؟ بیماری ها و عوارض، نحوه کنترل،کاهش و افزایش

آدرنالین

آدرنالین هنگامی که یک وضعیت استرس زا به وجود می آید و قلب شما شروع به مسابقه می کند ، دستان شما شروع به عرق کردن می کنند ، و شما شروع به جستجوی فرار می کنید ، یک مورد کتاب درسی از پاسخ جنگ یا پرواز را تجربه کرده اید. این پاسخ ناشی از هورمون آدرنالین است

  • آدرنالین

    آدرنالین

    آدرنالین که اپی نفرین نیز نامیده می شود ، هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی و برخی از سلولهای عصبی آزاد می شود. غدد آدرنال در بالای هر کلیه قرار دارد. آنها مسئول تولید بسیاری از هورمون ها از جمله آلدوسترون ، کورتیزول ، آدرنالین و نورآدرنالین هستند. غدد آدرنال توسط غده دیگری به نام غده هیپوفیز کنترل می شود. غدد فوق کلیوی به دو قسمت تقسیم می شود: غدد بیرونی (قشر آدرنال) و غدد داخلی (مدولوس آدرنال). غدد داخلی آدرنالین تولید می کند.

    1 instanachris 600x600 300x300 - آدرنالین چیست؟ بیماری ها و عوارض، نحوه کنترل،کاهش و افزایش
    آدرنالین

    همچنین به عنوان “هورمون مبارزه یا پرواز” شناخته می شود. در پاسخ به وضعیت استرس زا ، هیجان انگیز ، خطرناک یا تهدیدآمیز منتشر می شود. آدرنالین به بدن شما کمک می کند سریعتر واکنش نشان دهد. این باعث می شود ضربان قلب سریعتر شود ، جریان خون به مغز و ماهیچه ها افزایش یابد و بدن را تحریک کند تا قند را به عنوان سوخت استفاده کند. هنگامی که به طور ناگهانی آزاد می شود ، اغلب به آن عجله آدرنالین گفته می شود.

    هنگامی که یک وضعیت استرس زا به وجود می آید و قلب شما شروع به تپش شدید می کند ، دستان شما شروع به عرق کردن می کنند ، و شما شروع به جستجوی فرار می کنید ، در این حالت شما یک پاسخ جنگ یا پرواز را تجربه کرده اید. این پاسخ ناشی از هورمون آدرنالین است. این هورمون نیز با نام اپی نفرین شناخته می شود ، اما این میزان هورمون بخشی مهم در پاسخ هیجان بدن یا پرواز است ، اما قرار گرفتن در معرض بیش از حد می تواند برای سلامتی مضر باشد.  غده های آدرنال و همچنین برخی از نورون های سیستم عصبی مرکزی در مدولا تولید می شود. طی چند دقیقه در طی یک وضعیت استرس زا ، آدرنالین به سرعت در خون آزاد می شود ، و باعث ایجاد تکانه هایی به اندام ها می شود تا یک پاسخ خاص ایجاد کند.

    تفاوت آدرنالین و نورآدرنالین: دو پیام‌رسان شیمیایی مهم بدن

    آدرنالین (اپی‌نفرین) و نورآدرنالین (نوراپی‌نفرین) دو هورمون و انتقال‌دهنده عصبی هستند که نقش مهمی در پاسخ بدن به استرس و شرایط اضطراری ایفا می‌کنند. هر دو این مواد متعلق به گروهی از ترکیبات به نام کاتکول‌آمین‌ها هستند. با این حال، تفاوت‌های مهمی بین این دو هورمون وجود دارد که بر عملکرد و تأثیرات آن‌ها بر بدن تاثیر می‌گذارد.

    ساختار شیمیایی:

    اگرچه ساختار شیمیایی آدرنالین و نورآدرنالین بسیار شبیه به هم است، اما یک گروه متیل اضافی در مولکول آدرنالین وجود دارد که به آن ویژگی‌های منحصر به فردی می‌بخشد.

    محل تولید:

    • آدرنالین: عمدتاً در مدولای غدد فوق کلیوی تولید می‌شود.
    • نورآدرنالین: هم در سیستم عصبی مرکزی و هم در برخی نورون‌های محیطی تولید می‌شود.

    عملکرد:

    • آدرنالین: به عنوان یک هورمون عمل می‌کند و به طور کلی بر اندام‌های مختلف بدن تأثیر می‌گذارد. هنگامی که بدن در معرض استرس قرار می‌گیرد، غدد فوق کلیوی آدرنالین ترشح می‌کنند که باعث افزایش ضربان قلب، تنفس، فشار خون و قند خون می‌شود تا بدن برای مقابله با خطر آماده شود.
    • نورآدرنالین: عمدتاً به عنوان یک انتقال‌دهنده عصبی عمل می‌کند و سیگنال‌های عصبی را در سیستم عصبی مرکزی و محیطی منتقل می‌کند. نورآدرنالین نقش مهمی در تنظیم خلق و خو، توجه، خواب و مبارزه یا گریز دارد.

    گیرنده‌ها:

    • آدرنالین: به گیرنده‌های آلفا و بتا متصل می‌شود.
    • نورآدرنالین: عمدتاً به گیرنده‌های آلفا متصل می‌شود.

    تأثیرات بر بدن:

    ویژگی آدرنالین نورآدرنالین
    ضربان قلب افزایش افزایش
    فشار خون افزایش افزایش
    تنفس افزایش افزایش
    قند خون افزایش افزایش
    گشادی مردمک چشم افزایش افزایش
    جریان خون به عضلات افزایش افزایش
    جریان خون به دستگاه گوارش کاهش کاهش
    تعریق افزایش افزایش
    هوشیاری و تمرکز افزایش افزایش

    نقش در بیماری‌ها:

    • آدرنالین: اختلال در تولید یا پاسخ به آدرنالین می‌تواند منجر به بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، دیابت و افسردگی شود.
    • نورآدرنالین: اختلال در سیستم نورآدرنرژیک با اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب مرتبط است.

    خلاصه:

    آدرنالین و نورآدرنالین دو هورمون و انتقال‌دهنده عصبی مهم هستند که نقش کلیدی در پاسخ بدن به استرس و تنظیم عملکردهای مختلف بدن ایفا می‌کنند. اگرچه این دو ماده شباهت‌های زیادی دارند، اما تفاوت‌های مهمی در ساختار، محل تولید، عملکرد و گیرنده‌های آن‌ها وجود دارد.

    عوارض ناشی از افزایش غیرطبیعی آدرنالین در بدن

    آدرنالین یا اپی‌نفرین هورمونی است که در شرایط استرس‌زا توسط غدد فوق کلیوی ترشح می‌شود. این هورمون در مقادیر طبیعی به بدن کمک می‌کند تا با شرایط سخت مقابله کند، اما افزایش بیش از حد آن می‌تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد.

    چرا افزایش آدرنالین مضر است؟

    افزایش غیرطبیعی آدرنالین می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله تومورهای غدد فوق کلیوی، استرس مزمن، مصرف برخی داروها و برخی بیماری‌های دیگر رخ دهد. این افزایش می‌تواند باعث ایجاد واکنش‌های شدید بدن شود که به طور مداوم فعال هستند و به بدن آسیب می‌رسانند.

    عوارض افزایش آدرنالین

    افزایش بیش از حد آدرنالین می‌تواند طیف وسیعی از علائم و عوارض را ایجاد کند که برخی از آنها عبارتند از:

    • تپش قلب و نامنظمی ضربان قلب: آدرنالین باعث افزایش ضربان قلب می‌شود که در صورت افزایش بیش از حد می‌تواند به آریتمی منجر شود.
    • فشار خون بالا: افزایش آدرنالین باعث تنگ شدن رگ‌ها و افزایش فشار خون می‌شود که می‌تواند به قلب، کلیه‌ها و سایر اندام‌ها آسیب برساند.
    • تعریق زیاد: افزایش تعریق یکی از علائم رایج افزایش آدرنالین است.
    • لرزش و بی‌قراری: افزایش آدرنالین می‌تواند باعث لرزش عضلات، بی‌قراری و احساس اضطراب شود.
    • سردرد: سردردهای شدید و ناگهانی یکی دیگر از عوارض افزایش آدرنالین است.
    • مشکلات گوارشی: آدرنالین می‌تواند باعث کاهش حرکات روده و یبوست شود.
    • کاهش وزن: افزایش آدرنالین می‌تواند متابولیسم بدن را افزایش داده و منجر به کاهش وزن شود.
    • مشکلات خواب: افزایش آدرنالین می‌تواند باعث بی‌خوابی و اختلال در خواب شود.
    • اضطراب و تحریک‌پذیری: افزایش آدرنالین می‌تواند باعث احساس اضطراب، تحریک‌پذیری و عصبی شدن شود.
    • مشکلات بینایی: گشاد شدن مردمک چشم و تاری دید از دیگر علائم افزایش آدرنالین است.

    آدرنالین چگونه کنترل می شود؟

    عمدتاً از طریق فعال کردن اعصاب متصل به غدد فوق کلیوی آزاد می شود ، که باعث ترشح این هورمون می شود و در نتیجه سطح آدرنالین در خون را افزایش می دهد. این روند در طی 2 تا 3 دقیقه پس از روبرو شدن با رویداد استرس زا نسبتاً سریع اتفاق می افتد. هنگامی که وضعیت استرس زا به پایان رسید ، تکانه های عصبی به غدد آدرنال کاهش می یابد ، به این معنی که غدد فوق کلیوی تولید آدرنالین را متوقف می کند. استرس همچنین باعث آزادسازی هورمون آدرنال کورتیکوتروپیک از غده هیپوفیز می شود که باعث تولید هورمون استروئیدی کورتیزول از قشر غده های آدرنال می شود. این هورمون استروئیدی در تغییر متابولیسم بدن (یعنی افزایش گلوکز پلاسما) در شرایط استرس طولانی مدت ، مداوم (مزمن) و نه حاد ، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

     

    Adrenaline.com nc cat111oh4f9df61df69ce4e70843586cfe9d4e41oe5EAAF88C 240x300 - آدرنالین چیست؟ بیماری ها و عوارض، نحوه کنترل،کاهش و افزایش
    آدرنالین

    علائم ترشح آدرنالین چیست؟

    گاهی اوقات به عنوان تقویت انرژی توصیف می شود. علائم دیگر عبارتند از:

    • ضربان قلب سریع
    • تعریق
    • حساسیت حواس مختلف بدن
    • تنفس سریع و پی در پی
    • کاهش احساس درد
    • افزایش قدرت و عملکرد
    • مردمک چشم گشاد شده
    • احساس تنش یا عصبی بودن

    پس از از بین رفتن استرس یا خطر ، اثر آدرنالین تا یک ساعت می تواند ادامه یابد.

    اگر بیش از حد آدرنالین داشته باشم چه اتفاقی می افتد؟

    تولید بیش از حد آدرنالین بسیار متداول است. بیشتر افراد در مواقعی که در معرض شرایط استرس زا قرار دارند، از جمله: ضربان سریع قلب ، فشار خون بالا ، اضطراب ، کاهش وزن ، تعریق بیش از حد و تپش قلب. با این حال ، این یک واکنش طبیعی بدن است که برای کمک به ما در پاسخ به وضعیت استرس زا کمک می کند. با پایان یافتن استرس حاد ، با متوقف شدن ترشح بیش از حد ، علائم به سرعت از بین می روند. برخی از افراد مبتلا به چاقی و آپنه خواب درمان نشده ممکن است هر شب در هنگام تنفس در معرض مقادیر زیاد نورآدرنالین / آدرنالین قرار گیرند. این ممکن است نقشی در وجود فشار خون بالا در چنین افرادی داشته باشد.

    به ندرت ، تولید بیش از حد آدرنالین / نورآدرنالین ممکن است توسط یک تومور آدرنال به نام فئوکروموسیتوم یا پاراگانژیلیوما ایجاد شود (اگر در خارج از آدرنال قرار داشته باشد اما در امتداد اعصاب سیستم عصبی سمپاتیک است که از طریق قفسه سینه و شکم جریان دارد). چنین تومورهایی ممکن است در خانواده ها نیز وجود داشته باشد. این علائم می تواند علائم معمولی اضافی آدرنالین را به صورت متناوب شامل کند ، اما در برخی موارد ، این علائم کاملاً خفیف است به طوری که به سختی قابل توجه است.

    برای استفاده از خدمات روانشناسی و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید

    02126767945-02122636858- 09212773724

    عملکرد آدرنالین چگونه است؟

    آدرنالین واکنش تعقیب و گریز بدن را برانگیخته می کند. این واکنش باعث می شود تا مجاری تنفسی از هوا پر شود تا اکسیژن مورد نیاز ماهیچه ها را برای مبارزه با خطر یا فرار فراهم کند. آدرنالین همچنین باعث می شود رگهای خونی منقبض شوند تا خون مجدداً به سمت گروههای اصلی عضلانی از جمله قلب و ریه ها هدایت شود. توانایی بدن در احساس درد نیز در اثر آدرنالین کاهش می یابد ، به همین دلیل می توانید حتی در صورت آسیب دیدگی ، به دویدن یا مبارزه با خطر ادامه دهید. آدرنالین باعث افزایش چشمگیر قدرت و عملکرد و همچنین افزایش آگاهی در مواقع استرس زا می شود. پس از فروکش شدن استرس ، اثر آدرنالین می تواند تا یک ساعت ادامه داشته باشد.

    unnamed 1 300x166 - آدرنالین چیست؟ بیماری ها و عوارض، نحوه کنترل،کاهش و افزایش
    آدرنالین

    مشکلات مرتبط با آدرنالین

    آدرنالین بخش مهمی از توانایی بدن شما برای زنده ماندن است ، اما گاهی اوقات بدن وقتی تحت استرس است هورمون را آزاد می کند اما با خطر واقعی روبرو نیست. این می تواند احساس سرگیجه و تغییر دید را ایجاد کند. همچنین ، آدرنالین باعث ترشح گلوکز می شود ، که از آن می توان برای تامین انرژی در زمان پاسخ تعقیب و گریز استفاده کرد. هنگامی که هیچ خطری وجود ندارد ، آن انرژی اضافی فایده ای ندارد و این باعث می شود فرد احساس بی قراری و تحریک کند. مقادیر زیاد هورمون به دلیل استرس بدون خطر واقعی می تواند باعث صدمه به قلب ، بی خوابی و احساس عصبی بودن و تحریک پذیری شود.

    در بدن هنگامی که ترشح آدرنالین را تجربه می کنید چه اتفاقی می افتد؟

    دستور ترشح آدرنالین در مغز آغاز می شود. هنگامی که شما یک وضعیت خطرناک یا استرس زا را درک می کنید ، آن اطلاعات به بخشی از مغز به نام آمیگدال فرستاده می شود. این ناحیه از مغز در پردازش عاطفی نقش دارد. اگر خطر توسط آمیگدال درک شود ، سیگنالی را به منطقه دیگری از مغز به نام هیپوتالاموس می فرستد. هیپوتالاموس مرکز فرماندهی مغز است. از طریق سیستم عصبی سمپاتیک با بقیه بدن ارتباط برقرار می کند. هیپوتالاموس سیگنالی را از طریق اعصاب خودمختار به مدولا آدرنال منتقل می کند. هنگامی که غدد آدرنال سیگنال را دریافت می کند ، با آزاد شدن آدرنالین به جریان خون واکنش نشان می دهند.

    6887651 1721217951 300x180 - آدرنالین چیست؟ بیماری ها و عوارض، نحوه کنترل،کاهش و افزایش
    آدرنالین

    آدرنالین در جریان خون

    • به گیرنده های سلولهای کبدی متصل می شود تا مولکولهای قند بزرگتری به نام گلیکوژن ذخیره شده شکمی را کوچکتر و به شکل کاربردی تر به نام گلوکز تجزیه کنند. این باعث تقویت انرژی به عضلات شما می شود
    • به گیرنده های سلول های ماهیچه ای در ریه ها متصل می شود و باعث می شود سریعتر نفس بکشید
    • سلول های قلب را تحریک می کند که ضربان سریعتر شود
    • رگ های خونی را منقبض می کند و خون را به سمت گروه های اصلی عضله هدایت می کند
    • سلول های عضلانی زیر سطح پوست را منعکس می کند تا غدد عرق را تحریک کند
    • برای جلوگیری از تولید انسولین به گیرنده های لوزالمعده متصل می شود

    تغییرات بدنی که هنگام گردش آدرنالین در خون اتفاق می افتد ، معمولاً عجله آدرنالین نامیده می شود زیرا این تغییرات به سرعت اتفاق می افتند. در واقع ، آنها به سرعت اتفاق می افتند که حتی ممکن است آنچه را که اتفاق می افتد را به طور کامل پردازش نکنید.

    لطفا بخوانید: روانشناسی بالینی

    نحوه کنترل آدرنالین

    یادگیری تکنیک های مهم برای مقابله با استرس بدن مهم است. تجربه برخی از استرس ها طبیعی است و حتی گاهی برای سلامتی شما نیز مفید است. اما با گذشت زمان ، افزایش مداوم آدرنالین می تواند به رگ های خونی شما آسیب برساند ، فشار خون شما را افزایش داده و خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را بالا ببرد. همچنین می تواند منجر به اضطراب ، افزایش وزن ، سردرد و بی خوابی شود. برای کمک به کنترل آدرنالین ، باید سیستم عصبی پاراسمپاتیک خود را که به عنوان “سیستم استراحت و هضم” نیز شناخته می شود ، فعال کنید. پاسخ استراحت و هضم برعکس پاسخ ستیز و گریز است. این امر به تقویت تعادل در بدن کمک می کند و به بدن شما اجازه می دهد تا استراحت کند و خود را ترمیم کند.

    موارد زیر را امتحان کنید:

    • تمرینات تنفس عمیق
    • مراقبه
    • تمرینات یوگا یا تای چی ، که حرکات را با تنفس عمیق ترکیب می کند
    • با دوستان یا خانواده در مورد شرایط استرس زا صحبت کنید ، بنابراین کمتر احتمال دارد که شبها روی آنها متمرکز باشید. به همین ترتیب ، می توانید خاطرات احساسات یا افکار خود را تحت کنترل نگه دارید
    • طبق یک رژیم سالم و متعادل غذا بخورید
    • به طور منظم تمرین کنید
    • مصرف کافئین و الکل را محدود کنید
    • درست قبل از خواب از استفاده تلفن های همراه ، چراغ های روشن ، رایانه ها ، موسیقی با صدای بلند و تلویزیون خودداری کنید
    unnamed 3 300x200 - آدرنالین چیست؟ بیماری ها و عوارض، نحوه کنترل،کاهش و افزایش
    آدرنالین

    برای استفاده از خدمات روانشناسی و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید

    02126767945-02122636858- 09212773724

    مطالب پیشنهادی: 

     

    میانگین امتیازات ۳ از ۵
    از مجموع ۲ رای
    مقالات مرتبط

    ارسال نظر

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.