انواع پرخاشگری در کودکان با بررسی علل و روش های کنترل پرخاش

مواقعی وجود دارد که به نظر می رسد حتی فرزندان خردسال، تمایلات ابراز خشونت در حد یک کشتی گیر حرفه ای را دارند. در حالی که مقداری خشم و کشمکش از همه کودکان انتظار می رود، به خصوص هنگامی که آنها بسیار جوان هستند، تعداد معدودی از آنها وجود دارند که از پرخاشگری به عنوان راهی برای مقابله با هر موقعیتی استفاده می کنند.

  • پرخاشگری اولین پاسخ به ناامیدی است که کودک یاد می گیرد؛ کودکان چنگ زدن، گاز گرفتن، ضربه زدن و فشار دادن را پیش از اینکه مهارتهای کلامی را که به آنها اجازه می دهد تا به روشی پیچیده در مورد آنچه می خواهند صحبت کنند بیاموزند، یاد می گیرند. کودکان اغلب به دلیل رفتار پرخاشگرانه خود پاداش می گیرند. کودکی که در کلاس درس پرخاشگری می کند، بیشتر توجه معلم را به خود جلب می کند. یکی از سخت ترین مشکلاتی که والدین و معلمان در متوقف کردن رفتار پرخاشگرانه با آن روبرو هستند این است که در کوتاه مدت به کودک دقیقاً همان چیزی را که می خواهد می دهند. تنها پس از گذشت چند سال کودکان پرخاشگر باید با کمبود دوستان، شهرت بد و عواقب دیگر رفتارشان کنار بیایند.

    در ادامه مطلب به صورت کامل دلایل پرخاشگری کودکان، انواع پرخاش در کودک و روش های کنترل پرخاشگری کودکان در سنین مختلف را بیان می کنیم.

    علل ایجاد پرخاش در کودکان

    در برخی موارد، به نظر می رسد که این الگوی پرخاشگری به راحتی باعث ریشه در سیستم عصبی کودکان می شود. به نظر می رسد آنها از نظر فیزیولوژیکی به اندازه سایر کودکان در سن خود قادر به کنترل تکانه های خود نیستند. برای سایرین، اغلب نیاز به یادگیری و تمرین مهارت های اجتماعی است. به نظر می رسد که برای برخی از کودکان، این گرایش به پرخاشگری جسمی و سایر رفتارهای نامناسب ذاتی است. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه ممکن است بخشی از کودکان به عنوان جنین بی قرار شناخته شوند که به طور قابل توجهی بیشتر از سایر جنین ها لگد می زنند. بسیاری از کودکان بسیار پرخاشگر حتی قبل از شروع راه رفتن بی قرار هستند.

    GettyImages Fotobank DV12 2033 468 300x200 - انواع پرخاشگری در کودکان با بررسی علل و روش های کنترل پرخاش

    به نظر می رسد این کودکان پرخاشگر نسبت به سایر کودکان هم سنشان سیستم عصبی بالغ کمتری دارند. این مسئله در انواع مختلفی از کنترل خود را نشان می دهد. آنها نمی توانند بیش از چند دقیقه بنشینند. آنها به راحتی پریشان می شوند. هنگامی که آنها شروع به هیجان یا عصبانیت می کنند، به سختی می شود آنها را آرام کرد. آنها محرک هستند و بیش از چند دقیقه یا حتی چند ثانیه در تمرکز روی یک کار مشکل دارند.

    برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه کودکان
    و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره بوجیکا با شماره های زیر تماس بگیرید

    02126767945 – 02122636858- 09212773724

    انواع مدل های پرخاشگری در کودکان

    کودکان ممکن است دلایل مختلف مانند ابزار وجود، رسیدن به خواسته ها و یا حس خشم و نفرت، اقدام به رفتارهای پرخاشگرانه کنند. انواع پرخاش در کودکان با توجه به واکنش کودک به شکل های درونی و بیونی متفاوت است که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.

    پرخاشگری‌ خصمانه

    رفتاری‌ است‌ که‌ به‌ منظور صدمه‌ و آزار رساندن‌ به‌ دیگری‌ یا دیگران‌ ابراز می ‌شود؛ هدف‌ در آن‌ صرفاً آزار رساندن‌ است. مثلاً کودکی‌ کودک‌ دیگر را می ‌زند و یا در مدارس‌ دیده‌ می‌ شود که‌ زنگ‌های‌ تفریح،کودکان‌ در حیاط‌ مدرسه‌ بعضاً به‌ کتک ‌کاری‌ می ‌پردازند. هدف از این کار ابراز نفرت و یا تخلیه کودک از طریق بروز پرخاش با سایر افراد است.

    پرخاشگری‌ وسیله‌ ای در کودک

    رفتاری‌ است‌ که‌ فرد به‌ وسیله‌ آن‌ خواستار به‌ دست ‌آوردن‌ هدفی‌ دیگر است‌ و ابداً قصد حمله‌ به‌ دیگران‌ یا اذیت‌ کردن‌ آنها را ندارد. البته‌ در این‌ میان‌ ممکن‌ است‌ لطمه‌ ای‌ نیز به‌ کسی‌ وارد شود. مثلاً کودکی‌ بزهکار کیف‌ خانمی‌ را می ‌رباید تا به‌ این‌ وسیله‌ مورد تشویق‌ و تأیید گروه‌ همسالان‌ قرار گیرد. یا یک کودک در واکنش به نرسیدن خواسته ها توسط پدر و مادر، اقدام به پرخاش برای رسیدن به خواسته خود می کند.

    ممکن‌ است‌ پرخاشگری‌ جنبه‌ انتقام‌ گیری‌ نیز داشته‌ باشد. یعنی‌ کودکی‌ که‌ مورد اذیت‌ و آزار قرار گرفته‌ و نتوانسته‌ خشم‌ خود را ابراز کند، اکنون‌ باپرخاشگری‌ به‌ کاهش‌ اضطراب‌ خود می ‌پردازد. در این‌ جا پرخاشگری‌ وسیله‌ ای‌ است‌ که‌ کودک‌ با توسل‌ به‌ آن‌ می ‌خواهد به‌ هدف‌ خود یعنی‌ کاهش‌ اضطراب‌ دست‌ یابد.

    جهت‌ پرخاشگری‌ ممکن‌ است‌ به‌ یکی‌ از این‌ دو صورت‌ باشد:

    پرخاشگری‌ درونی‌ در کودک

    چنانچه‌ جهت‌ پرخاشگری‌ به‌ طرف‌ درون‌ باشد، کودک‌ خشم‌ را به‌ درون‌ خود می ‌افکند و دچار خشم‌ فرو خورده‌ می‌ شود. پیامد چنین‌ عملی‌ می‌ تواند افسردگی‌ نیز باشد؛ کودکان افسرده در واقع‌ از دست‌ خودشان‌ عصبانی‌ هستند. خشم‌ درونی‌ عصبانیت و نارضایتی‌ از خود را به‌ وجود می ‌آورد و به صورت بیرونی نمود پیدا نمی کند. ممکن است در موارد شدید این پرخاش نسبت به خود کودک و باعث آسیب رساندن به خودش شود.

    پرخاشگری‌ بیرونی‌

    بروز دادن خشم با عوامل بیرونی که کودکان برای نمایش پرخاشگری خود انجام می دهند. کودک‌ ممکن‌ است‌ خشم‌ خود را به‌ صورت‌ رفتارهایی‌ از قبیل‌ فریاد کشیدن، پا به‌ زمین‌ کوبیدن‌ یا پرتاب ‌کردن‌ اشیا بروز دهد.

    راه های کنترل پرخاشگری کودکان

    اگر فرزند شما تمایل به رفتارهای پرخاشگرانه دارد، این وظیفه شماست که به او در توسعه قضاوت، خود نظم دهی و انضباط و توانایی بیان احساسات خود به روشهای مناسب کمک کنید. در اینجا هشت روش برای انجام این کار آمده است:

    1. محدودیت های محکم و ثابت را تعیین کنید.

    کودکان باید بدانند چه مجاز هست و چه رفتاری مجاز نیست. اطمینان حاصل کنید که هرکسی که از فرزند شما مراقبت می کند از قوانینی که تعیین کرده اید آگاه است و همچنین در صورت نمایش این رفتار، از نحوه پاسخ به رفتار کودک آگاه است. کودکی که لگد، ضربه می زند یا گاز می گیرد باید سریعاً مورد توبیخ قرار گیرد، بنابراین او دقیقاً می داند چه اشتباهی انجام داده است.

    2. به فرزند خود کمک کنید تا روشهای جدیدی برای مقابله با خشم خود پیدا کند.

    او را ترغیب کنید که به جای دعوای بدنی، از کلمات برای بیان احساسات خود استفاده کند. با آرامش از فرزندتان بخواهید توضیح دهد که چه چیزی باعث عصبانیت وی شده است. صحبت درباره موضوع می تواند به برخی از کودکان کمک کند تا به خشم خود غلبه کرده و آرام شوند. اگر فرزند شما مایل به گفتگو با شما نیست، ممکن است احساس راحتی کند “با” یک حیوان خانگی، عروسک یا دوست خیالی صحبت کند. حتماً کودک کوچک خود را به خاطر نمایش رفتارهای غیرخشونت آمیز ستایش کنید. به او بگویید که وقتی عصبانیت خود را با روشی مثبت نشان می دهد، متوجه می شوید.

    iStock 182303836 600px 300x195 - انواع پرخاشگری در کودکان با بررسی علل و روش های کنترل پرخاش
    پرخاشگری کودکان

    3. خود کنترل گری را در کودک خود تقویت کنید.

    کودکان توانایی ذاتی در کنترل خود ندارند. باید به آنها آموزش داده شود که هر وقت احساس خشم می کنند لگد یا ضربه نزنند. کودک برای رشد توانایی کنترل احساسات خود و فکر کردن در مورد اقدامات خود قبل از اقدام به خشونت، به راهنمایی والدین نیاز دارد.

    4- از تشویق “خشن بودن” خودداری کنید.

    در برخی خانواده ها، خصوصاً در پسران، پرخاشگری تشویق می شود. والدین اغلب برای تعریف یک کودک از کلمه “خشن” استفاده می کنند. این مسئله باعث می شود کودک احساس کند که برای جلب رضایت والدین باید لگد بزند و گاز بگیرد.

    لطفا بخوانید: روانپزشک کودکان

    5- از تنبیه بدنی استفاده نکنید.

    برخی از والدین به عنوان مجازات، فرزند خود را می زنند. کودکی که تنبیه بدنی داشته باشد می تواند باور کند که این روش صحیح برخورد با افراد است که از رفتار آنها خوشش نمی آید. تنبیه بدنی می تواند پرخاشگری کودک نسبت به دیگران را تقویت کند.

    6. خلق و خوی خود را کنترل کنید.

    بگذارید بچه های شما شاهد درگیری هایی باشند که در خانه شما بوجود می آیند و به طور مسالمت آمیز حل می شوند. کودکان از بزرگسالان تقلید می کنند. روشی که شما با عصبانیت و سرخوردگی خود روبرو می شوید فرزندتان را تحت تأثیر قرار می دهد. از مهارت های مقابله ای مثبت استفاده کنید – مانند انجام کاری که باعث آرامش شما شود یا از یک موقعیت ناامیدکننده دور شوید – و احتمالاً فرزند شما نیز همین کار را خواهد کرد.

    ویدئوی توضیحات دکتر رستمی درباره کنترل پرخاشگری کودکان:

     

    7. یک منبع خلاق پیدا کنید.

    رقصیدن یا پیاده روی ممکن است به شما کمک کند. ترغیب کودک به انجام کارهایی که از آنها لذت می برد – طراحی، پیاده روی، خواندن – همچنین می تواند به منحرف کردن افکارش از عصبانیت کمک کند.

    8. به فرزند خود آسایش و محبت بدهید.

    به فرزند کوچک خود بگویید که واقعاً به اوضاع و احساسات او اهمیت می دهید. کودکان نو پا را می توان با حضور جسمی آسایش داد، همانطور که زمانیکه بچه های بزرگتر با یک وضعیت ناامیدکننده مواجه شوند نباید هرگز قدرت در آغوش گرفتن را برای اینکه او احساس عشق و پذیرش کند، دست کم بگیرید.

    3766009204 8721a00dde kid frustrated min 300x252 - انواع پرخاشگری در کودکان با بررسی علل و روش های کنترل پرخاش
    پرخاشگری کودکان

    تحقیقات و روش های جدیدتر درمان پرخاشگری کودکان

    میشل بوربا، EdD، نویسنده برنده جوایز، اخیراً توصیه های عملی در مورد رفتار کودکان و جلوگیری از خشونت کودکان ارائه داد. آنچه در زیر می خوانید بعضی از توصیه های وی در مورد چگونگی کمک به کودکان در مقابله با خشم است:

     خارج شوید و آرام شوید

    یکی از سخت ترین چیز ها برای والدین این است که کودکان عصبانیت خود را روی آنها تخلیه می کنند. اگر مواظب نباشید، عصبانیت آنها در شما احساساتی ایجاد می کند که هرگز متوجه نشده اید در شما بوده است. مراقب باشید: عصبانیت مسری است. بهتر است از ابتدا یک قانون را در خانه خود تنظیم کنید: “در این خانه وقتی آرام هستیم و رفتار کنترل می کنیم مشکلات را حل می کنیم.” و سپس به طور مداوم قانون را تقویت کنید.

    لطفا بخوانید: مادران شاغل

     ایجاد یک فرهنگ واژگان احساس

    بسیاری از بچه ها عصبانیت خود را نشان می دهند زیرا آنها به سادگی نمی دانند چگونه به هر روش دیگری ناامیدی خود را بیان کنند. لگد زدن، فریاد زدن، فحش دادن، ضرب و شتم یا پرتاب چیزها ممکن است تنها راهی باشد که آنها می دانند چگونه احساسات خود را نشان دهند. درخواست از کودک که “به من بگو چگونه احساس می کنی” غیر واقعی است، زیرا ممکن است او این کلمات را یاد نگرفته باشد تا به شما بگوید چه احساسی دارد! برای کمک به او در ابراز خشم خود، یک پوستر کلمه های توصیف کننده هر احساس را کنار هم ایجاد کنید و با گفتن: “بگذار به تمام کلماتی که می توانیم از آنها استفاده کنیم که به دیگران بگوییم که واقعاً عصبانی هستیم” فکر کنیم و سپس ایده های او را ذکر کنید.

    r63j6 300x200 - انواع پرخاشگری در کودکان با بررسی علل و روش های کنترل پرخاش

    تکنیک های کنترل خشم را به فرزند خود بیاموزید

    آموزش روش جدید برای مقابله با خشم به طور سازنده کار ساده ای نیست – به ویژه اگر آنها فقط روش های تهاجمی را برای مقابله با ناامیدی های خود تجربه کرده اند. تحقیقات به ما می آموزد که یادگیری رفتارهای جدید حداقل 21 روز طول می کشد. بنابراین توصیه من در اینجا آمده است: یک مهارت را انتخاب کنید که کودک شما در یادگیری آن موفق تر باشد و بر روی همان مهارت چند دقیقه هر روز حداقل برای 21 روز تأکید کنید! این بهترین راه برای مهار خشونت و کمک به فرزندان ما در زندگی موفق تر و صلح آمیز است.

    برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه کودکان
    و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره بوجیکا با شماره های زیر تماس بگیرید

    02126767945 – 02122636858- 09212773724

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    مقالات مرتبط

    ارسال نظر

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.