نوروفیدبک چگونه به درمان کمک می کند؟

نوروفیدبک به عنوان یک درمان مکمل و جایگزین بسیاری از اختلالات مغزی شناخته شده است. با این حال، تحقیقات فعلی نتایج قطعی در مورد اثر بخشی آن را پشتیبانی نمی کند.

نوروفیدبک نوعی از بیو فیدبک است که با سنجش امواج مغزی و تهیه سیگنال بازخورد، به خود کنترل عملکردهای مغز روی افراد می آموزد. نوروفیدبک معمولاً بازخورد صوتی و یا ویدیویی را ارائه می دهد. بازخورد مثبت یا منفی به ترتیب برای فعالیت های مغزیِ مطلوب یا نامطلوب تولید می شود.

  •  نوروفیدبک، چرا و چگونه؟

    در این بررسی، ما اطلاعات بالینی و فنی در مورد موضوعات زیر ارائه کردیم:

    • پروتکل های مختلف درمان نوروفیدبک مورد استفاده در مرکز نوروفیدبک، یعنی آلفا، بتا ، آلفا / تتا، دلتا، گاما و تتا
    • محل قرارگیری الکترود EEG مختلف یعنی کانالهای ضبط استاندارد در لوبهای فرونتال، تمپورال، مرکزی و بیضه. مونتاژ الکترود (تک قطبی ، دو قطبی)
    • انواع نوروفیدبک یعنی فرکانس، قدرت، پتانسیل قشر آهسته، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی و غیره
    • کاربردهای بالینی نوروفیدبک یعنی درمان اختلال بیش فعالی کمبود توجه، اضطراب، افسردگی، صرع، بی خوابی، اعتیاد به مواد مخدر، اسکیزوفرنی، ناتوانی در یادگیری، نارساخوانی و سوءهاضمه، اختلالات طیف اوتیسم و ​​غیره و همچنین کاربردهای دیگر مانند مدیریت درد، و بهبود عملکرد موسیقی و ورزش؛ و نرم افزارهای نوروفیدبک
    Esp neurociencias SITE 300x167 - نوروفیدبک چگونه به درمان کمک می کند؟
    نوروفیدبک

     مقدمه

    تا به امروز، مطالعات بسیاری در مورد نوروفیدبک و اثربخشی آن در درمان بسیاری از بیماری ها انجام شده اما مانند سایر درمان ها، جوانب مثبت و منفی خود را دارد. این روش، غیر تهاجمی می باشد، اما اعتبار آن از نظر شواهد علمی، مورد تردید قرار گرفته. این نوع درمان، گران قیمت و وقت گیر است و فواید آن ماندگار نخواهد بود و ممکن است ماه ها طول بکشد تا پیشرفت های مطلوب را نشان دهد. نوروفیدبک مفهومی جدیدی نیست و چندین دهه است که موضوع مطالعه محققان بوده.

    در مرکز نوروفیدبک به افراد کمک می شود تا آگاهانه امواج مغزی خود را کنترل کنند. در حقیقت، الکتروانسفالوگرافی در طول درمان نوروفیدبک ثبت می شود، سپس اجزای مختلف آن با استفاده از حلقه بازخورد آنلاین در قالب صوتی، تصویری یا ترکیبی از آنها در معرض استفاده قرار می گیرد. بر طبق این اساس، اجزای الکتروفیزیولوژیکی به طور جداگانه نشان داده شده اند، برای مثال، قدرت یک سیگنال در یک باند فرکانس را می توان با استفاده از یک نمودار نوار متغیر نشان داد.

    در طی این روش، فرد از تغییراتی که در طول آموزش ایجاد می شود آگاه می شود و قادر خواهد بود پیشرفت خود را برای دستیابی به عملکرد بهینه ارزیابی کند. به عنوان مثال ، سوژه سعی می کند الگوهای مغزی را بر اساس تغییراتی که در صدا یا فیلم رخ می دهد ، بهبود بخشد. پروتکل های درمان نوروفیدبک به طور عمده بر روی درمان های آلفا، بتا، دلتا، تتا و گاما یا ترکیبی از آنها از قبیل نسبت آلفا / تتا، بتا به تتا و غیره متمرکز شده اند. با این حال، بیشترین پروتکل مورد استفاده نسبت آلفا، بتا، تتا و نسبت آلفا / تتا است. در این مقاله، ما در مورد جزئیات مختلف فنی و کلینیکی پروتکل های مختلف درمان در مرکز نوروفیدبک بحث کرده ایم.

     اجزای مختلف فرکانس

    فعالیتهای نورونهای مغزی اطلاعات غنی در مورد فعالیتهای عصبی دارند.

    وقتی نورون ها فعال می شوند، پالس های الکتریکی تولید می کنند که با قرار دادن الکترود روی پوست سر، فعالیت الکتریکی مغز که معروف به EEG  است قابل ثبت می شود. به نوبه خود، EEG توسط یک نوع خاص از فعالیت همزمان سلولهای عصبی که به سلولهای عصبی هرمی شناخته می شوند تولید می شود و بنابراین خروجی الکتریکی در نواحی زیر پوست که الکترودها در آن قرار دارند منعکس می شود. الگوهای مختلف فعالیت الکتریکی، معروف به امواج مغزی، می توانند توسط دامنه و فرکانس آنها شناخته شوند. فرکانس نشان می دهد که سرعت موج ها به سرعت تغییر می کنند که توسط تعداد موج در ثانیه اندازه گیری می شوند، در حالی دامنه قدرت این امواج را اندازه می گیرد که توسط میکروولت اندازه گیری می شود.

    اجزای فرکانس مختلف به دلتا (کمتر از 4 هرتز) ، تتا (4-8 هرتز) ، آلفا (8-13 هرتز) ، بتا (13-30 هرتز) و گاما (30-100 هرتز) طبقه بندی می شوند که هر کدام نشان دهنده عملکرد فیزیولوژیکی خاص است به طور خلاصه ، امواج دلتا در سیگنال EEG هنگام خواب مشاهده می شود ، تتا هنگامی که فرد خواب است موج می زند ، هنگامی که فرد آرام است و عضلاتش سست می شود ، آلفا امواج ساتع می کند اما او بیدار است ، وقتی بیدار می شود موج می زند. فرد هوشیار است و وقتی فرد در تلاش برای حل مسئله است ، امواج گاما مشاهده می شود.  با این حال ، در تعیین دامنه دقیق اجزای فرکانس در مطالعات مختلف تفاوت هایی وجود دارد.

    این مؤلفه های فرکانس دارای زیر مجموعه هستند. به عنوان مثال ، گروههای فرکانس ریتم سنسور (SMR) (13-15 هرتز) مربوط به ریتم سنسور حرکتی بوده و دارای عنوان بتا کم هستند. برخی از مطالعات ادعا می کنند که ریتم آلفا دارای دو زیر مجموعه است: آلفا پایین در دامنه 8-10 هرتز و آلفای فوقانی در دامنه 10-12 هرتز. در حالی که برخی از مطالعات نشان می دهد که ریتم آلفا 3 زیر مجموعه دارد. این تعاریف نشان می دهد که آلفا بالاو پایین رفتارها و عملکردهای متفاوتی از خود نشان می دهد. اعتقاد بر این است که آلفای پایینی مربوط به به یاد آوردن عملکرد در حافظه معنایی است که در مورد آلفای بالا صدق نمی کند.

    ucf 49341738 cropped 768x512 300x200 - نوروفیدبک چگونه به درمان کمک می کند؟
    مرکز نوروفیدبک

     قرار دادن الکترود EEG

    الکترودها (که روی پوست سر قرار دارند) می توانند فعالیت های قشر مغز مناطق نزدیک به آنها را ثبت کنند. سیستم الکترود 10-20 روشی برای استاندارد سازی نواحی جمجمه و مقایسه داده ها است. اصطلاح “10-20” به قرارگیری الکترودهای بیش از 10٪ یا 20٪ از کل فاصله بین مکانهای جمجمه مشخص شده اشاره دارد. مطالعات نشان داده اند که این مکان ها با مناطق قشر مغز مربوطه ارتباط دارند. از 21 الکترود ، 19 تا برای ضبط نواحی قشر مغز و 2 الکترود دیگر به عنوان الکترود مرجع استفاده می شود. مناطق جمجمه با استفاده از حروف و اعداد نامگذاری شده است. حروف با نواحی مغز و تعداد آنها به نیمکره مغز یا محل های این نیمکره مطابقت دارد.

    حروف F ، P ، T ، O و C به ترتیب مربوط به مناطق فرونتال ، پارتیال ، تمپورال ، محوری و مرکزی است. حرف z به عنوان PZ نشان می دهد که محل پوست سر در امتداد خط مرکزی قرار دارد که بین nasion و inion است. FP1 و FP2 به ترتیب مربوط به قطب های چپ و راست پیشانی هستند. همچنین A1 و A2 ناحیه سمت چپ راست ناحیه دهلیزی (گوش) هستند که دو محل مشترک برای قرار دادن الکترودهای مرجع و زمین هستند

    به طور سنتی ، دو نوع مونتاژ قطبی تک قطبی و دو قطبی در درمان نوروفیدبک استفاده می شود. در حالت تک قطبی ، الکترود فعال روی جمجمه قرار می گیرد و سیگنال ضبط شده توسط الکترود فعال با الکترود دوم با عنوان الکترود مرجع مقایسه می شود. فعالیت الکترود فعال منهای فعالیت الکترود مرجع نشان دهنده فعالیت مغز در الکترود فعال است.

    از طرف دیگر در حالت دو قطبی از دو الکترود فعال استفاده می شود که به طور جداگانه روی جمجمه قرار می گیرند. تفاوت بین سیگنالهای ضبط شده توسط این 2 الکترود ، اساس نوروفیدبک است یکی از مزایای ضبط دو قطبی ، رد حالت معمول است که در طی روش ضبط اتفاق می افتد. این بدان معناست که هر مصنوع خارجی که در هر دو کانال اتفاق می افتد و در همان زمان ، دامنه و فاز آن کم می شود و گزینش مکانی بهبود می یابد.

    متخصصان مغز و اعصاب مشاهده کرده اند که ضایعاتی که در نواحی خاصی از مغز رخ می دهد علائم خاصی را تشکیل می دهد که بیشتر مربوط به این مناطق است. به عنوان مثال ، لوب های فرونتال ، FP1 ، FP2 ، FPZ ، FZ ، F3 ، F4 ، F7 وظیفه توجه فوری و پایدار ، مدیریت زمان ، مهارت های اجتماع، احساسات، همدلی، حافظه کاری، برنامه ریزی اجرایی، فیبر اخلاقی یا شخصیت را بر عهده دارند. هر منطقه یک احساس یا کار خاص را نشان می دهد. بنابراین شناسایی این مناطق بهترین و دقیق ترین درمان نورو فیدبک را ارائه می دهد.

    لوبهای پاراریت، PZ ، P3 و P4 ، مشکلات مفهومی شده توسط لوب های جلو را حل می کنند. گرامر پیچیده، نامگذاری اشیاء، ساخت جملات و پردازش ریاضی برای لوب جفت چپ قابل شناسایی است در حالی که جهت یابی نقشه، شناخت مکانی و دانستن تفاوت بین راست و چپ کاملاً عملکرد لوب پارتیال راست است. لوب های تمپورال ، T3 ، T4 ، T5 و T6 عملکردهای مختلفی دارند. عملکردهای نیمکره چپ با خواندن (تشخیص کلمه)، حافظه، یادگیری و خلق و خوی مثبت همراه است، در حالی که کارکردهای نیمکره سمت راست با موسیقی، اضطراب، تشخیص چهره و احساس مربوط است.

    از طرف دیگر، خاطرات بصری، خواندن دقیق و خاطرات آسیب زای همراه با فلاش بک های تصویری معمولاً در لوب های اکسیپیتال، O2 ، O1 و … پردازش می شوند. کارکردهای دیگر این لوب شامل کمک به مکان یابی اشیاء در محیط، دیدن رنگ ها و تشخیص نقاشی ها و شناسایی صحیح اشیاء، خواندن، نوشتن و املایی است. قشر حسی و حرکتی (سنسورموتور) ، CZ ، C3 و C4 وظایف کنترل آگاهانه همه حرکات اسکلتی مانند تایپ کردن، نواختن سازهای موسیقی، دست نویس، کار با ماشین آلات پیچیده، صحبت کردن و همچنین توانایی تشخیص اینکه از کجا احساسات بدنی سرچشمه می گیردرا به عهده دارند.

    متخصصان مغز و اعصاب ذکر کردند که قشر حرکتی به قشر مغز کمک می کند تا هم وظایف جسمی و هم شناختی را رمزگذاری کند. بنابراین، افرادی که در دیدن توالی منطقی کارهای شناختی مشکل دارند ممکن است از آموزش نوروفیدبک در امتداد قشر سنسور حرکتی نیمکره سمت چپ (C3) بهره مند شوند. آموزش در طول قشر حسگر حرکتی نیمکره راست (C4) ممکن است احساسات یا آرامش را به وجود آورد. آموزش در سطح متوسط ​​یا ممکن است پاسخ مختلط را تسهیل کند. افرادی که از صرع رنج می برند، معمولاً در امتداد قشر سنسورموتور (C3) برای افزایش SMR آموزش داده می شوند. همچنین، آموزش در طول قشر حسگر حرکتی می تواند برای درمان سکته مغزی، صرع، فلج، ADHD و اختلالات ادغام حسی / حرکتی به کار رود.

    به طور کلی، الکترودها به گونه ای قرار می گیرند که یک کانال EEG خاص در یک طرف مغز قرار داشته باشد. به عنوان مثال، بتا و بتا کم به ترتیب در سمت راست (C4) و سمت چپ (C3) مغز آموزش دیده اند. اگر آنها به سمت متضاد مغز  منتقل شوند، نتایج نامطلوب حاصل می شود. به عنوان مثال، آموزش موج بتا کم در سمت چپ منجر به کاهش انرژی ذهنی به جای بهبود در غلظت خواهد شد. بنابراین، مکان الکترودهای EEG در طی روش نوروفیدبک مهم است.

    250077 924498 1 1500x1500 300x165 - نوروفیدبک چگونه به درمان کمک می کند؟
    مرکز نوروفیدبک

    برای استفاده از خدمات روانشناسی و نوروفیدبک و تعیین نوبت ویزیت در کلینیک بوجیکا با شماره های زیر تماس بگیرید

    02122636858 – 02126767945 – 09212773724

     انواع نوروفیدبک

    7 نوع نوروفیدبک برای درمان اختلالات مختلف وجود دارد:

    بیشترین استفاده از نوروفیدبک، نوروفیدبک فرکانس / توان است. این روش به طور معمول شامل استفاده از 2 تا 4 الکترود سطح، که گاهی اوقات “نوروفیدبک سطحی” نامیده می شود. برای تغییر دامنه یا سرعت امواج مغزی خاص در مکانهای خاص مغز برای درمان ADHD، اضطراب و بی خوابی استفاده می شود. نوروفیدبک پتانسیل قشر آهسته مسیر پتانسیل قشر آهسته را برای درمان ADHD، صرع و میگرن بهبود می بخشد.

    سیستم نوروفیدبک با انرژی کم انرژی سیگنال الکترومغناطیسی ضعیفی را ارائه می دهد تا امواج مغزی بیمار را تغییر دهد در حالی که چشم آنها بسته نیست حرکت می کند. از این نوع نوروفیدبک برای درمان آسیب دیدگی مغزی، ADHD، بی خوابی، فیبرومیالژیا، سندرم پاهای بی قرار، اضطراب، افسردگی و عصبانیت استفاده شده است. نوروفیدبک بازخورد جریان خون مغزی را برای درمان میگرن فراهم می کند.

    نوروفیدبک زنده Z- نمره زنده برای درمان بی خوابی استفاده می شود. این مقایسه مداوم متغیرهای فعالیت الکتریکی مغز را با یک پایگاه داده سیستماتیک برای ارائه بازخورد مداوم معرفی می کند. توموگرافی الکترومغناطیسی با وضوح پایین شامل استفاده از 19 الکترود برای نظارت بر فاز، قدرت و انسجام است. این روش نوروفیدبک برای درمان اعتیاد، افسردگی و وسواس فکری استفاده می شود. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی  جدیدترین نوع نوروفیدبک برای تنظیم فعالیت مغز بر اساس بازخورد فعالیت از مناطق عمیق قشر مغز است.

    Mental health 289x300 - نوروفیدبک چگونه به درمان کمک می کند؟
    مرکز نوروفیدبک
    لطفا بخوانید:ریتالین 

     پروتکل های درمانی مختلف در مرکز نوروفیدبک

    5.1. پروتکل آلفا

    موج آلفا مغز معمولاً با آرامش هوشیار همراه است. روحیه آلفا به عنوان یک وضعیت آرام و دلپذیر توصیف می شود. تمام فرکانسهای آلفا فعالیت خلاق مغز را توصیف می کنند، به طوری که در فرآیند آرام سازی (آرامش عضلات) مورد استفاده قرار می گیرد که در نهایت منجر به خواب می شود. چنین امواج ظاهر می شوند و به سرعت در پوست گسترش می یابند. شواهد نشان می دهد که امواج آلفا در هنگام مدیتیشن افزایش می یابد.

    تمرین آلفا معمولاً برای درمان بیماریهای مختلفی از جمله تسکین درد (توسط شبیه سازی 9 هرتز)، کاهش استرس و اضطراب (شبیه سازی 10 و 30 هرتز)، بهبود حافظه، بهبود عملکرد ذهنی و درمان صدمات مغزی (توسط 10.2 شبیه سازی هرتز). پهنای باند فرکانس برای درمان آلفا محدوده فرکانس 7-10 هرتز است که برای مدیتیشن، خواب، کاهش استرس و اضطراب استفاده می شود. همچنین فرکانس 10 هرتز باعث آرامش عمیق ماهیچه ها، کاهش درد، تنظیم سرعت تنفس و کاهش ضربان قلب می شود.

    پروتکل 5.2 بتا

    فعالیت بتا شاخص خوبی برای عملکرد ذهنی است و فعالیت نامناسب بتا نشان دهنده اختلالات روحی و جسمی مانند افسردگی، ADHD و بی خوابی است. امواج مغزی بتا با دقت آگاهانه، تمرکز قوی و توانایی حل مشکلات همراه هستند. داروهایی که برای تحریک هوشیاری و تمرکز مانند ریتالین و آدرال استفاده می شوند همچنین باعث می شوند مغز امواج مغزی بتا تولید کند.

    آموزش بتا برای بهبود تمرکز و توجه (شبیه سازی افزایش بتا 12-14 هرتز)، بهبود توانایی خواندن (شبیه سازی 7-9 هرتز) و ایجاد تغییرات مثبت در عملکرد مدرسه استفاده می شود. همچنین باعث بهبود عملکرد محاسباتی، پردازش شناختی، کاهش نگرانی ها، تفکر بیش از حد، وسواس فکری (OCD)، الکلیسم و ​​بی خوابی (شبیه سازی 14-22 هرتز و 12-15 هرتز) می شود. در ضمن، این نوع نوروفیدبک باعث بهبود عملکرد شناختی خواب و همچنین کاهش خستگی و استرس (شبیه سازی نور و صدای بتا) می شود (جدول 4). امواج بتا در محدوده 12-15 هرتز (SMR) اضطراب، صرع، عصبانیت و استرس را کاهش می دهد.

    5.3 پروتکل آلفا / تتا

    آلفا / تتا یک شاخص بین آگاهی و خواب است. آموزش آلفا / تتا یکی از محبوب ترین آموزشهای نورو فیدبک برای کاهش استرس  است. همچنین، این روش درمانی در سطوح عمیق افسردگی، اعتیاد، اضطراب مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که باعث افزایش خلاقیت، آرامش و عملکرد موسیقی و باعث بهبودی از واکنش های تروما می شود. الکترودها معمولاً در O1 ، O2 ، CZ و PZ قرار دارند. دامنه فرکانس آلفا / تتا 7-8.5 هرتز با مقدار معمولی 8/8 هرتز است. این درمان در شرایط بسته به چشم انجام می شود که باعث افزایش نسبت تتا به امواج آلفا با استفاده از بازخورد شنوایی می شود. خلاصه مطالعات با استفاده از آموزش پروتکل آلفا / تتا در جدول 5 ارائه شده است.

    5.4 پروتکا دلتا
    امواج دلتا کندترین امواج مغزی هستند که با مراحل 3 و 4 خواب همراه هستند. آنها نمایانگر افزایش راحتی ، کاهش درد و خواب هستند. بنابراین، آنها برای کاهش سردرد ، آسیب دیدگی مغزی ، اختلالات یادگیری و معالجه انقباض شدید ماهیچه ها استفاده می شوند (با شبیه سازی موج دلتا 1-3 هرتز) .  امواج دلتا نگرانی ها را کاهش داده و خواب را بهبود می بخشند.

    5.5 پروتکل گاما

    امواج گاما بالاترین فرکانس را دارند و با پردازش شناختی و حافظه در ارتباط هستند. بنابراین، هنگامی که این امواج سریع هستند، سرعت فراخوانی حافظه نیز سریعتر می شود. در واقع امواج گاما ریتم های سرعتی هستند که مسئول ارتباط عصبی مغز و انتقال داده ها به جهان خارج می شوند.

    آنها بطور عمده در هیپوکامپ (ناحیه ای از مغز که وظیفه تبدیل حافظه کوتاه مدت به بلند مدت را دارد) مشاهده می شود. همچنین، این ریتم های سریع در حملات ناگهانی مانند تشنج و اسپاسم مشاهده می شود. از این رو، آموزش گاما برای ارتقاء شناخت، تیزبینی ذهنی، فعالیت مغز و کارهای حل مسئله استفاده می شود. این نه تنها محاسبه ضعیف را بهبود می بخشد، بلکه مغز را نیز سازماندهی می کند، سرعت پردازش اطلاعات، حافظه کوتاه مدت را بهبود می بخشد و تعداد حملات میگرنی را کاهش می دهد.

    neurons 1170x520 300x133 - نوروفیدبک چگونه به درمان کمک می کند؟
    مرکز نوروفیدبک

     

    برای استفاده از خدمات روانشناسی و نوروفیدبک و تعیین نوبت ویزیت در کلینیک بوجیکا با شماره های زیر تماس بگیرید

    02122636858 – 02126767945 – 09212773724

    مطالب پیشنهادی:

     

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892319/

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    مقالات مرتبط

    ارسال نظر

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.