درمان اختلال دوقطبی
درمان دارویی اختلال دوقطبی
درمان اختلال دوقطبی امکان پذیر است. اما نیاز دارد دوره درمانی به روش دارویی و روان درمانی انجام شود.
مهمترین داروهای تثبیت کننده خلق :
لیتیوم، سدیوم والپروئات، وکاربامازپین و لاموتریژین است که توسط روانپزشک با توجه به خصوصیات بیماری و خود بیمار انتخاب میشود.
لیتیوم به مدت پنجاه سال است که به عنوان تثبیت کننده حالت خلقی به کار میرود. اما چگونگی عملکرد آن هنوز مشخص نیست. از لیتیوم برای درمان هر دونوع افسردگی و شیدایی استفاده میشود.
درمان با لیتیوم باید توسط روانپزشک شروع شود. تعیین مقدار دقیق لیتیوم در بدن لازم است زیرا مقدار کم آن بی اثر و مقدار زیاد آن سمی است. پزشک شما میتواند لیتیوم را همراه با آزمایش خون منظم برای شما تجویز کند.
ممکن است همزمان داروهای دیگری نیز استفاده شوند. ازجمله داروهای کاهنده یا افزاینده میل جنسی، داروهای ضد افسردگی (از جمله SSRIs,TCAs,bupropion,…) خواب آورها، ضد اضطرابها، و داروهای ضدسایکوز (کوئتیاپین، الانزاپین، ریسپریدون و آریپیپرازول) در مواردیکه بیمار حالت روانپریشی هم دارد.
مصرف داروهای ضد افسردگی از قبیل فلوکستین، سرترالین، فلووکسامین، سیتالوپرام، ونلافاکسین و دولوکستین در درمان اختلال دوقطبی با رعایت نکاتی باید انجام پذیرد.
این داروها در درمان اختلالی به نام افسردگی مؤثرند، اما در تجویزشان برای افراد افسرده ای که مبتلا به اختلال دوقطبی هستند (یعنی فرد افسرده ای که در گذشته دورهای از شیدایی یا نیمه شیدایی را گذرانده است) باید احتیاط شود.
روانپزشک می تواند آنها را در موارد خاصی همراه با سایر داروهای درمان کننده اختلال دوقطبی تجویز کند، اما مصرف خودسرانه داروهای ضدافسردگی ممکن است سلامت بیمار را به خطر بیندازد.
مصرف دارو را قطع نکنید!!!
هنگامی که حال شخص بر اثر مصرف دارو بهتر میشود غالبا مصرف دارو را قطع میکند که این اغلب موجب بازگشت و عود مجدد میگردد. قطع یا تغییر میزان مصرف دارو را تحت کنترل پزشک خود انجام دهید.

روشهای درمانی روانشناسی
درکنار دارو، روان درمانی نیز حائز اهمیت است. در فاصله بین دوره های شیدایی یا افسردگی، درمان های روانشناسی میتواند موثر باشد. این درمانها باید حدود 16 جلسه یک ساعته به مدت 6 تا 9 ماه باشند.
درمانهای روانشناسی اختلال قطبی شامل موارد زیر است:
تربیت روانی (Psycho education)
-کمک کردن به شما برای شناخت زمانهای تغییر حالت روحی
-کمک کردن برای جلوگیری از تغییر حالت روحی به شیدایی یا افسردگی کامل
-کمک برای افزایش مهارتهای سازگاری
-شناخت و رفتار درمانی(CBT) برای افسردگی
اگر اختلال دوقطبی دارید، یه ژورنال در اختیار خود داشته باشید تا بتوانید علائم خود را تشخیص دهید و تمام گزینه های درمانی خود را بررسی کنید در واقع می توانید یک همکاری کامل و فعالی در درمان خود داشته باشید.
با خانواده و دوستان نزدیک که به آنها اعتماد دارید بیماری خود را آشکار سازید. داشتن یک سیستم پشتیبانی خوب و قوی بسیار ارزشمند است.
تغییرات سبک زندگی نیز به میزان زیادی در بهبود این بیماری تاثیر دارد. مانند خواب کافی، ورزش، عدم مصرف الکل، رژیم غذایی مناسب و….
اختلال دوقطبی چیست؟ علل و علایم آن را چقدر می شناسید؟
افسردگی و بهترین راه درمان آن
اضطراب و افسردگی و روش های مقابله با آنها
درمان اضطراب و افسردگی در کودکان و نوجوانان
داروهای ضدافسردگی، علل و عوارض آن
مرکز تحقیقات پزشکان و روانشناسان بوجیکا
جهت تعین وقت اینجا کلیک کنید
شماره تماس: 22636858-021 -09212773724
پاسخگویی از 9 صبح الی 9 شب حتی ایام تعطیل
[…] آیا اختلال دوقطبی درمان می شود؟ […]