
آنچه پدر و مادرها باید بدانند(شیوه های فرزند پروری)
والدین عزیز بسیاری از ما در مسیر تربیت فرزندمان دچار اشتباه می شویم و ممکن است به کودکانمان صدمات جسمی و روانی غیر قابل جبرانی بزنیم. پس اگر روش تربیتی شما تاکنون موثر نبوده است از متخصصین کمک بخواهید.
پدرها و مادرها: اگر فرزند شما رفتارهای نامطلوبی دارد که قادر به کنترل آن نیستید، اگر روابط خانوادگی شما به گونه ای است که رنجتان می دهد و اگر از والد بودنتان احساس رضایت ندارید و لذت نمی برید، چند لحظه توقف کنید. روی افکاری که در ذهنتان می گذرد، تمر کز کنید.
معمولا به خودتان چه می گویید؟
*من پدر یا مادر شایستهای نیستم، چون نتوانستم فرزندم را خوب تربیت کنم.
* فرزندم عمدا طوری رفتار می کند که من جلوی دوستان و فامیل شرمنده شوم.
* کودک من اینده خوبی نخواهد داشت چون نمی تواند رفتار مناسبی داشته باشد.
* بی خیال! شاید بزرگ بشه بهتر بشه.
* بچه من درست شدنی نیست. و…
اکنون سعی کنید گفتگوی زیر را جایگزین افکار خود سازید:
* برای تربیت فرزندم تلاشهای زیادی کردم و در موارد بسیاری موفق بودم. می توانم باز هم تلاش کنم و موفقیتهای بیشتری کسب کنم و راههای بهتری برای تربیت فرزندم بیابم. من پدر و مادر شایسته ای هستم.
* بسیاری از کودکان مشکلات رفتاری دارند، به ویژه در سنین پایین تر نمی توانند کنترل مناسبی بر رفتارشان داشته باشند. اما به هر حال عمدی در کار نیست. باید به کودکم آموزش بدهم که چگونه رفتار کند. رفتار مطلوب را با او تمرین کنم و هر بار که رفتار مطلوب را انجام داد، او را تشویق کنم.
* علت مشکل رفتاری کودک من هر چه باشد، من می توانم نقش موثری در تغییر رفتار او داشته باشم. اگر به موقع عمل کنم، مشکلات رفتاری کودکم آسانتر برطرف می شود و در آینده تداوم نخواهد داشت. من و فرزندم می توانیم آینده بهتری بسازیم. فقط با بزرگ شدن کودکان، مشکلات رفتاری آنها حل نخواهد شد. اگر می خواهم کود کم رفتار مناسبی داشته باشد و مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط با دیگران را یاد بگیرد، باید از همین کودکی به او آموزش دهم. هیچ کودکی به خودی خود یک بزرگسال موفق نخواهد شد، بلکه باید مثل یک باغبان در هر زمان از او مراقبت کنم، حمایتش کنم، دوستش بدارم و در صورت لزوم به او آموزش دهم.
* همیشه راهی برای بهتر شدن هست، همیشه امیدی برای بهتر شدن رفتار کودک هست*.
**می توانم با متخصصین مشورت کنم و راههایی را بیازمایم که تا کنون از آن اطلاعی نداشتم. می توانم در تربیت فرزندم موثر باشم و نقش مثبتی داشته باشم. هر وقت شروع کنم دیر نیست، ولی هر چه زودتر شروع کنم بهتر است.**
منبع : کتاب مهارتهای فرزند پروری